Historia

Nukketehdas Arctic Dollin historia on pitkä ja värikäs. Se perustettiin nimellä Dollytex Vihdin pappilan vanhaan navettaan syksyllä 1953. Sinne sille valmistui uusi tehdasrakennus joen rannalle 1960-luvun alussa. Vuonna 1976 nukeista tuli lappilaisia, kun tehdas muutti Rovaniemelle ja vaihtoi nimensä Polarnukeksi.

Vuosina 1986-1997  yritys toimi nimellä Napapiirin Muovi. Nykyiselle omistajalleen tehdas tuli vuonna 1998 aloittaen nimellä Arctic Plast Oy. Nyt nukketehdas ja matkamuistovalmistamo toimivat omistajansa nimellä T:mi Erkki Juopperi, jonka tuotteet myydään nimellä Arctic Doll. Arktisia nukkeja valmistetaan Suomen ainossa toimivassa nukketehtaassa.

Erkki Juopperin tarina

Erkki Juopperin uranvaihdos autokuskista nukketehtailijaksi lähti yhdestä kuormasta porontaljoja vuonna 1986. Matkamuistoja valmistanut ja porontaljat kotiinsa tilannut Tauno Mäntyniemi pyysi  Juopperia jäämään avuksi ison poronkarvapeikkotilauksen tekemisessä. Käsityöläisyys vei mukanaan kerralla …

… Lapin nukkeja varten Juopperi osti nukenrunkoja Napapiirin Muovi Ky:ltä, ja kun tehdasta uhkasi sulkeminen vuonna 1997, hankki Juopperi sen muotit ja koneet omistukseensa. Suomalaista nukketehdasperinnettä ei hänen mielestään saanut päästää katkeamaan. Päätös oli hyvä, sillä Arctic Dolleja ja sen edeltäjiä on näihin päiviin saakka myyty maailmalle miljoonia kappaleita.

Suomalaisen työn liitto on myöntänyt Arctic Doll -nukeille avainlipputunnuksen. Avainlippu-alkuperämerkistä tunnistaa Suomessa valmistetun tuotteen.

Suomen asiakastiedon myöntämä Suomen vahvimmat-sertifikaatti on todiste yrityksen luottokelpoisuudesta, luotettavuudesta ja erinomaisesta maksukyvystä.

Sertifikaattiin on oikeutettuja ovat kahteen ylimpään luottoluokkaan kuuluvat yritykset, joita on n. 12% suomalaisyrityksistä.